De stad Naxos op Sicilië ligt aan de voet van de Etna Uitzicht op de stad Savoca vanaf de kerk van Sint-Nicolaas Trappen die leiden naar de Kerk van de Heilige Drie-eenheid en naar het Convento Agostiniano (Augustijner klooster) in Forza d-Agro. De kerk van Sint Nicolaas in Savoca in het noordoosten van Sicilië.


Voorpagina
Over het Siciliaans
Alfabet
Handige woorden en zinnen
Taalcursussen
Voorbeeldteksten
Contact
Talennet
Links

Over het Siciliaans

 

Gebieden waar Siciliaans gesproken wordt: Sicilië, Zuid-Calabrië en Salento
Het Siciliaans is een officiële taal in: Geen officiële status.
Aantal moedertaalsprekers: Rond de 5 miljoen sprekers.
Eigen benaming: Lu Sicilianu
Alfabet: Latijns
Aantal letters in het alfabet: 22
Regulering:
(Van spelling, etc.)
Geen.
Classificatie:
(Taalfamilie)
Indo-Europees
---------> Romaans
-----------> Italo-Romaans
---------------------> Siciliaans
Siciliaans is sterk verwant aan: Italiaans, Corsicaans, Reto-Romaans, Latijn.
Siciliaans is in mindere mate een verwant van: Spaans, Portugees, Catalaans, Frans, Roemeens, Galicisch.
Siciliaans is een verre verwant van: Nederlands, Sanskriet, Grieks, Perzisch, Armeens, Albanees, Litouws en Russisch

 

 

 

Inleiding
Het Siciliaans is een Romaanse taal die gesproken wordt op het eiland Sicilië en in de Italiaanse regio's Zuid-Calabrië en Salento (respectievelijk de tenen en de hak van de Italiaanse laars). Hoewel het door velen als een dialect van het Italiaans beschouwd wordt, zijn de verschillen met het standaard-Italiaans dermate groot dat je het als een afzonderlijke taal kunt beschouwen. Er bestaat een rijke traditie van literatuur, zang, poëzie en zelfs film in de Siciliaanse volkstaal, zoals de film La Terra Trembla. Het Siciliaans heeft de langste literaire traditie van alle Italiaanse talen.
Sicilianen noemen hun taal lu Sicilianu.Siciliaanse man, 2006

 

Latijns alfabetAlfabet
Het Siciliaans wordt geschreven in het Latijnse alfabet. Op Sicilië telt het alfabet slechts 22 letters. De letters K, W, X en Y worden niet gebruikt, hoogstens in leenwoorden. Voor oorspronkelijke Siciliaanse woorden zijn deze letters niet nodig.
{cms_selflink page='17' text='Lees meer over het alfabet....'}

 

Taalsituatie
Het Siciliaans is vooral een taal die thuis en op straat gesproken wordt. De geschreven taal wordt vooral gebruikt voor literatuur, poëzie en theater, niet voor formele situaties. Bewegwijzering of plaatsnaamborden zijn niet tweetalig. De taal wordt niet gebruikt door lokale overheden of in het onderwijs. Universiteiten die aandacht besteden aan de Siciliaans taal doen dat onder de noemer dialettologia, dialectstudies.
Enkele plaatsen zoals Caltagirone en Grammichele hebben in de beleidsdocumenten van de gemeente opgenomen dat de Siciliaanse taal van onvervreemdbare historische en culturele waarde is.

 

 


 

© Harmen Schoonekamp | Contact |

 

 
Advertenties

Met reclameopbrengsten wordt het onderhoud van de site betaald en sparen we voor nieuwe investeringen zoals geluidsbestanden.
Wilt u ook adverteren op deze site?